Sunday 18 August 2013

Tips yang berguna kepada yang baru belajar memasak (kuantiti dan kualiti yang banyak)


Antara yang menyakitkan badan bila buat benda yang banyak-banyak sebelum memasak.

1.Kupas ikan bilis.
Tangan mesti luka-luka kan kalau kupas ikan bilis nie. *ngada-ngada eh.
Cakap molek. Try buat ikan bilis yang 5 kg mcm nabilah selalu buat masa katering.
Jam!
cara nak mengatasinya senang saja. korang pakai ja plaster pembalut luka di lima-lima jari anda. Easy!
Cara yang paling senang juga beli ja yang dah dikupas.

2. Bawang.
Yg nie sangat sakit. Pernah kena 10 kilo kena kupas bawang. Senang ja. letak ja dalam besen dan letak aiq.

3. Kunyitkan lauk(ayam,itik,ikan dsb)
Kalau lauk nie setakat sekilo boleh la korang letak kunyit dan gaul satu-satu. Kunyit pun melekat elok.
Tapi kalau 10 kilo dan ke atas mcmana? Takkan nk habiskan masa untuk buat ja benda nie.
Letak kunyit dalam besen dan gaul seperti biasa. *tapi kunyit dia confirm kurang lekat dan kuning.
Panaskan minyak dan letak kunyit dalam kuali td. Mcm kita nk gaul. Nanti masa goreng,kunyit tu akan melekat. ^_^

No comments:

Post a Comment